PRT

PRT

PAIN REPROSESSING THERAPY, KIVUN UUDELLEEN PROSESSOINTI TERAPIA

MITÄ KIPU ON? :Kipu on vaarasignaali. Jos laitat kätesi kuumalle hellalle, tunnet kipua, sen tarkoitus on varoittaa sinua, jotta nostat kätesi ylös, etkä satuta itseäsi enempää. Mutta joskus nämä vaarasignaalit aktivoituvat, vaikka mitään oikeaa fyysistä vauriota ei ole tapahtunut.

Kipu on selviytymisemme kannalta elintärkeä mekanismi. Jos emme tuntisi kipua, emme huomaisi esimerkiksi, että umpisuoli on puhkeamassa ja luultavasti kuolisimme siihen. 

Monella on negatiivinen suhde kipuu, emme pidä siitä.

Maailmassa kroonisesta kivusta kärsii noin 1.2 miljardia ihmistä. Suomessa noin 1 miljoona ihmistä, eli noin joka viides. Nämä ovat vain ilmoitettuja lukuja, joten oikea luku lienee paljon tätä suurempi.

Suomessa noin 40% lääkärikäynneistä liittyy kipuun.

Vain noin 5-10%:lla kaikista alaselkäkivuista kärsivillä on spesifi alaselkäkipu, mukaan luettuna vakavat sairaudet ja hermojuuriongelmat. Loput 90-95% luokitellaan hyväennusteiksi, epäspesifiksi alaselkäkivuksi.

Selkäkivun kroonisessa, eli pitkittyneessä vaiheessa, vain noin 15% saa varsinaisen selkäsairausdiagnoosin. Lisää tietoa löydät täältä: https://www.kaypahoito.fi/hoi20001  ja täältä: https://selkakanava.fi/selkakipu 

KROONISEN KIVUN SYYT: Rakenteellisista syistä johtuva kipu on suhteellisen harvinaista ja monet tutkimukset kertovat, että suurin osa kivuista ei ole lähtöisin rakenteellisesta vauriosta. Kipu on pikemminkin opittu tapa, joka on kehittynyt aivojen hermoradoissa ja johtuu aivojen kipuratojen virheellisestä aktivoitumisesta ja herkistymisestä. Tämä ylläpitää kivun kierrettä.

Kivun kokemus on siis aina oikea, mutta se ei johdu rakenteellisesta vammasta, vaan on neuroplastista, eli niin sanottua toiminnallista kipua. Tämä ei siis tarkoita sitä, että kipu tai sen kovuus ei olisi oikeaa tai että kipu olisi vain "korvien välissä".  Kyse on siis siitä, mikä kipukokemuksen aiheuttaa.

JOS TAKANA OLI AKUPERÄINEN VAMMA: Kun satutat itsesi, kyseessä on akuutti kudosvaurio. Tämän tapahtuessa aivosi kehittävät kivun reittejä aivoissa. Mutta aivot eivät yksinkertaisesti vain unohda niitä ratoja, kun vamma parantuu. Eli, keho paranee, mutta kivun radat aivoissa ovat olemassa ja aiheuttavat edelleen kipua. Normaalisti kudosvaurio parantuu 3-4 kuukaudessa ja myös kivun pitäisi poistua paranemisen myötä. Näin ei kuitenkaan siis aina ole ja kroonisesta kivusta puhutaan, kun se on kestänyt yli 3 kuukautta.

RAKENTEELLISET MUUTOKSET EIVÄT AINA AIHEUTA KIPUA VAIKKA MONI NÄIN LUULEEKIN: Vaikka magneettikuvassa tai röntgen kuvassa näkyisi " poikkeavuuksia ne eivät yleensä ole linjassa koettujen kipujen kanssa. (välilevyn pullistumat, välilevytyrät, kulumat yms.)

Ja vaikka ne olisivatkin linjassa niin se ei siltikään välttämättä tarkoita sitä, että kipu johtuu poikkeavuudesta. Ja kipu saattaa jopa tuntua eri puolella kuin se näkyy kuvassa.

 • New England Journal of Medicine kertoo fyysisistä poikkeavuuksista selässä seuraavaa:

64 % ihmisistä, joilla EI ole selkäkipuja löytyy välilevynpullistumia, välilevytyriä, välilevyn rappeumaa.

 • Rakenteelliset muutokset ovat normaaleja ja yleensä eivät liity kivun kokemukseen!
 • Sveitsiläinen tutkimus vahvistaa löydökset. Ihmisiä, joilla on krooninen selkäkipu värvättiin ja tutkittiin ja EI löydetty yhteyttä oireiden kuten kivun ja esimerkiksi pullistumien tai rappeutumien välillä!
 • Nämä löydökset ovat tavallisia ja liittyvät normaaliin ikääntymiseen.
 • Kivun hoitoon ja diagnosointiin erikoistunut lääkäri Howard Schubiner sanoo että, muutokset selkärangassa ovat kuin harmaita hiuksia sisällä. Osa normaalia ikääntymistä!

Kun istut tai seisot, niin tunnet jotain kehossasi, esim. selässä. Mutta, niin tuntevat kaikki muutkin. Me istumme, seisomme, kävelemme ja kumartelemme, me käytämme lihaksiamme, joten tietenkin tunnemme jotain kehossamme. 

Meillä on hermosäikeitä kehossamme ja ne lähettävät viestejä aivoillemme. Nämä viestit ovat täysin turvallisia, ne ovat neutraaleja. Ne sanovat vain että, "tämä on vain tuntemus".

Mutta ongelma on että, aivosi tulkitsevat nämä viestit vaarallisiksi. Se on vähän niin kuin näkisit metsässä kävellelläsi oksan, aivosi tutlkitsisivat että, kyseessä on käärme ja tietenkin pelästyisit, vaikka kysessä on täysin vaaraton oksa. Eli kyseessä on aivojen virhetulkinta.

Aivot osaavat tulkita kehon hermosäikeiden viestejä myös täysin oikein, vaikka hieronnassa, "viesti kulkee kehosta aivoihin, ahaa painetta ja aivot tulkitsevat tämän paineen vain tuntemukseksi ilman tarvetta vaarahälytykselle." Kyse ei siis ole tuntemuksesta vaan siitä, kuinka aivot sen tulkitsevat. Tarviiko tuntemusta pelätä vai ei? 

Mieti asiaa vaikka näin, sinulla on kuulolaite korvassasi, puhun sinulle kuiskaten, mutta olisit laittanut kuulolaitteen täysille ja aivosi tulkitsisivat, että huudan. Se on sama tilanne kivun hermoratojen kanssa, aivosi kuulevat viestin huutona, vaikka kyse on kuiskauksesta. Ja se mikä määrittää onko volyymi täysillä on se , kuinka paljon vaaraa aivosi luulevat olevan läsnä.

Kaikilla kroonisesta kivusta tai muista kummallisista oireista kärsivillä on sama pelon aihe: "kehossani on oltava joku vika, joka tämän aiheuttaa".  Ja jos aivot uskovat, että keho on vaurioitunut, ne vastaavat siihen kivulla.

Joten hoidon tavoitteena ei ole päästä eroon oireista, vaan opettaa aivoja tulkitsemaan kehosta tulevia viestejä oikein, jolloin oireet häviävät, kun aivot oppivat, että signaalit ovat oikeasti täysin turvallisia.

MIKÄ ALTISTAA KROONISELLE KIVULLE?: Periaatteessa kuka tahansa voi kärsiä kroonisesta kivusta tai muista toiminnallisista oireista. On kuitenkin olemassa tietynlaisia luonteenpiirteitä jotka altistavat ongelmille. Perfektionismi, itsekritiikki, paineiden luominen itselle, ovat luonteenpiirteitä jotka altistavat krooniselle kivulle. Myös lapsuuden haitalliset kokemukset altistavat erilaisille kroonisille vaivoille. Tästä linkistä löydät tutkimustietoa aiheesta: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7431222/ 

Kipu myös ilmaantuu usein jonkin stressaavan eläntapahtuman aikana, sairastuminen, raskaus, kuolema, muutto jne. Kyse ei ole siis pelkästään "negatiivisista" tapahtumista.


                                              TERAPIAN VAIKUTTAVUUS

PAIN REPROSESSING THERAPY TUTKIMUS: Boulder Back Pain Study on tutkimus, joka tehtiin vuonna 2018 & 2019. Siinä tutkittiin PRT:n tehokkuutta kroonisen kivun hoidossa. Tutkimuksen tulokset olivat todella rohkaisevia, 98%:lla tila koheni ja 66% ilmoitti olevansa lähes kivuttomia/kokonaan kivuttomia.  Tulokset olivat lähes samoja vielä vuoden jälkeen. Tutkimuksen löydät tästä linkistä: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34586357/

Hyvä uutinen on että, toisin kuin rakenteellinen kipu, neuroplastisesta kivusta on suhteellisen helppo päästä irti. Hoito sisältää sen, että opetamme aivoille että, signaalit, joita se saa ovat itseasiassa turvallisia. Kun omaksut uuden uskomuksen kivusta, että se johtuu siitä, että aivosi tekevät virheen ja kehosi on kunnossa, pelko häviää ja kipu väistyy. 

PRT:tä voidaan käyttää erilaisiin kroonisiin kiputiloihin ja myös moniin muihin toiminnallisiin vaivoihin ja oireisiin kuten ahdistus ja paniikki, joiden voidaan olettaa olevan seurausta aivojen virheellisistä tulkinnoista. On tietenkin tärkeää ensimmäiseksi käydä lääkärin tutkimuksissa ja sulkea pois kaikki mahdolliset sairaudet, jotka voivat aiheuttaa näitä oireita. PRT:tä ei ole tarkoitettu rakenteellisista tai sairauksista johtuvien kipujen tai oireiden hoitoon.

Näitä syndroomia ja toiminnallisia vaivoja on hyvin monia ja tässä muutamia, joihin PRT:tä voidaan hyödyntää:

 • Selkäkipu
 • Migreeni
 • Jännityspäänsärky
 • Niskakipu
 • Vulvodynia
 • Fibromyalgia
 • Dyspepsia (Ruoansulatusvaivat)
 • IBS Ärtyvän suolen oireyhtymä
 • Whiplash (Piiskaniskavamma)
 • Iskias kipu syndrooma
 • Ahdistuneisuus ja paniikkihäiriö
 • Masennusoireet
 •  Purentaelimistön toimintahäiriöt
 • Toiminnalliset sydänoireet, kuten sydämentykytys, rytmihäiriö ja erilaiset tuntemukset rinnassa. (Siis oireet jotka eivät johdu varsinaisesta sairaudesta ja sydän on tutkittu terveeksi.)
 • Lantiokipu
 • Huimaus
 • Unettomuus
 • Tinnitus
 • Krooninen nokkosihottuma
 • OCD käyttäytyminen ( Pakko-oireinen häiriö)
 • Närästys
 • Fobiat
 • Olkapääkipu
 • Syömishäiriöt  

MUISTA AINA KONSULTOIDA LÄÄKÄRIÄ,  ENNEN KUIN HARKITSET PRT:TÄ!!


LISÄÄ TIETOA PRT:STÄ LÖYTDÄT TÄSTÄ LINKISTÄ: 

Alla olevasta painikkeesta löydät YouTube kanavani jossa on videoita kroonisesta kivusta ja muista oireista.